Regels maken alles kapot!
20 november 2023 
in Blog

Regels maken alles kapot!

Herken je dat? Wanneer iemand iets tegen je zegt omdat hij of zo vind dat dat zo is of dat dat zo hoort? Dat doe je toch niet? Dat is toch niet normaal? Zo hoort het toch niet? Dit soort regels maken alles kapot zonder dat we daar erg in hebben. En dat doen we natuurlijk niet bewust.

Wanneer een ander aan het woord is moet je stil zijn.

Harder dan 80 rijden mag niet.

Altijd respect hebben voor de ander is normaal. 

Je moet belasting betalen. 

Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wil worden. 

Maar dat hoort in een relatie. 

Een echte vriend die…. (vul zelf maar)

Wanneer je van iemand houd dan houd je altijd rekening met elkaar.

Je moet een ander feliciteren op zijn/haar verjaardag. 

En zo kun je nog wel een tijdje doorgaan.  Kijk sommige regels zijn natuurlijk handig om het in de samenleving niet uit de hand te laten lopen. Bijvoorbeeld de regel dat je niet iemand mag vermoorden. Is handig om te hebben toch? Of dat je niet door het rode stoplicht mag rijden. Ook best handig. Maar wanneer je goed luistert dan hoor je regelmatig dat mensen zichzelf bepaalde regels opleggen. En dat is oké natuurlijk.

Maar de kous gaat pas wringen wanneer je een ander jouw regels op gaat leggen. Omdat jij vindt dat dat zo hoort, omdat dat normaal is. Maar wat is eigenlijk dan normaal? Is hier een maatstaaf voor? Valt ‘normaal’ te definiëren? Binnen de psychologie wordt er (simpelweg) gesteld dat er sprake is van een stoornis wanneer het gedrag afwijkt van het normaal en wanneer de omgeving hier dan last van heeft. Maar ja, wanneer heb je last van iets? Wanneer het afwijkt van het normaal van die persoon? En is dan dan wel normaal?

Hier kun je eigenlijk veel avonden mee vullen als je dit zou willen. Maar het is wel iets waar ik wel eens over nadenk terwijl ik de tuin aan het schoffelen ben of de hond aan het uitlaten. Ook in een goede gesprekken met een vrienden passeert dit nog wel eens de revue. Sommige mensen willen hier niet eens over nadenken en dat is helemaal prima. Misschien vormt het voor die persoon wel geen probleem of krijgt die er gewoon weg niet mee te maken.

In mijn vak, alsmede op persoonlijk vlak is het wel iets wat soms langs komt varen. Het is m.i. goed om dit dan te observeren van een afstand. Dus als het ware uit jezelf te zweven en jezelf de tijd te gunnen om de regels en overtuigingen van jezelf en die van een ander van een afstand te observeren.

Waar komen die regels nou vandaan?

Nou, uit je verleden. Sterker nog, elke regel of overtuiging (dat hoort zo, dat is liefde, dat geloof ik) komt voort uit een zintuigelijke waarneming. Je wordt er namelijk niet meer geboren, alhoewel we ook daar wel weer een filosofische discussie over kunnen voeren maar dat terzijde. Dat kan een zintuigelijke waarneming zijn waarin je ouders betrokken zijn maar ook je schoolmeester of een vorige partner. Ook kan het een gevolg zijn van pijnstukken uit het verleden waarna je (bewust of onbewust) tegen je zelf hebt gezegd dat je dat nooit meer wilt.

Bijvoorbeeld wanneer je vanuit een voor jou ‘slechte’ relatie (partner, vriendschap of familie) hebt besloten een ideaalbeeld te vormen. Waar voor jou een relatie uit moet bestaan. Het kan iets zijn wat iemand ooit eens tegen je gezegd heeft en wat je over hebt genomen. Stel, je zou mishandeld zijn in een relatie en helaas gebeurd dit maar al te vaak. Dan kunnen daar regels uit voortvloeien waar je volgende partner aan moet voldoen of zich aan moet houden. Doet hij/zij dit niet dan is dat een risico voor het weer opnieuw ervaren van die pijn en die ervaring. En dan komt het ego erbij en zegt: “Mij niet bellen!”

Dan kun je pas bepalen wat goed voelt voor jou en daaruit je lering trekken. Jij bepaald zelf wat goed is voor jou, niet een ander. Natuurlijk kun je het oneens zijn met elkaar en dat is prima. Ook kun je vervolgens vanuit respect voor elkaars regels, overtuigingen en visie een middenweg vinden. Maar wel zonder aan jezelf voorbij te gaan. Want is het echt liefdevol  wanneer je je eigen principes, waarden en normen overboord gooit? Is dat liefdevol naar jezelf?

Het is goed om je bewust te zijn waar die regels en overtuigingen vandaan komen zodat je er zelf geen last meer van hebt, maar ook je omgeving niet.

Dat is echte liefde… voor jezelf!

Vanuit liefde en verbinding…

Martijn

ps: sommige regels is wel handig om je aan te houden zoals snelheidslimieten. Tenzij je de consequenties of gevolgen draagt natuurlijk… 😉

pps: ervaar jij de gevolgen van regels en overtuigingen of heb je daar last van? Dan kun jij hier wat aan doen! Bel me (0620673363) of vul het intakeformulier in om weer een stuk vrijheid terug te pakken.

Over de schrijver