Ben jij vrij of zit je gevangen?
11 juli 2023 

Ben jij vrij of zit je gevangen?

Ben jij vrij of zit je gevangen?

Heb jij wel eens nagedacht over wat vrijheid voor jou betekend?

Sommigen mensen denken dat het te maken heeft met om altijd maar te kunnen doen wat je wilt. Dat je vrij bent om te gaan en te staan waar je wilt. Vrij om te reizen en niet beperkt te worden door omstandigheden die je tegenhouden. Vrij om een cursus te doen die jij wil. Niet geblokkeerd te worden door kinderen, dieren, een huis. Vrijheid door geen rekening met anderen hoeven te houden, niet te bedenken wat dat dan voor de mensen om je heen betekend. Sommige mensen noemen dat egoïstisch en als ik dit zo bekijk dan snap ik dat wel. 

En dat heb ik ook heel lang gedacht. Heel lang heb ik gedacht dat ik vrijheid nodig had. Dat werd me dan ook verteld, me zelfs kwalijk genomen. En toch voelde ik dat dat niet was waar het om ging. Ik kon alleen niet de vinger erop leggen wat dan wel. Hoe kon het dan dat ik daarin soms inderdaad weinig rekening hield? Ja, ook ik deed dat. Maar was dat nou wie ik echt was? Nee, zeker niet! Juist niet! 

De werkelijk vrijheid is een gevoel en dat zit in onszelf. Vrijheid kun je alleen maar van binnen voelen. En dan raakt het voor mij ook niet het woord vrijheid maar is het meer 'ruimte'. Ruimte om jezelf te kunnen zijn, ruimte om je eigen identieke jij te kunnen zijn. En wanneer je dat kunt zijn dan merk je dat vrijheid zoals in de eerste alinea beschreven ineens geen probleem is. Wat daar voor voor nodig is, is vertrouwen. 

En ook dat heb ik jarenlang geweten, jarenlang wel gevoeld dat dat het enige noodzakelijke ingrediënt is. Dat is in de kern waar het om draait. 

Ook in mijn werk en rol als hypnotherapeut merk ik dat en zie dat ook om me heen. Altijd maar verder zoeken, meer opleidingen, meer technieken, altijd mistte ik wel iets. en voelde dat ik nog tekort kwam of zo. Dacht ik... tenminste. Ik vergelijk dat altijd met een gereedschapskist. Telkens komt er een stuk gereedschap bij en op een gegeven ogenblik heb je zoveel gereedschap in je kist dat je niet eens meer weet wat je hebt, laat staan waar je het voor gebruikt. Dan is die kist vol en kopen ze een nieuwe gereedschapskist, zodat er weer meer bij in kan, meer opleidingen, meer kennis. 

Misschien herken je dat wel bij jezelf of ken je mensen die dit ook lijken te hebben.

"Het vertrouwen wat ik voelde was vertrouwen vanuit de mind, niet vanuit het hart"
 Wat ik werkelijk mistte was vertrouwen. Vertrouwen in mezelf, voelbaar in het hart. Wat ik besefte is dat ik enkel vertrouwen voelde vanuit de mind. Een bedacht concept. Maar ik voelde het niet. Toen ik meer met mezelf aan de slag ging merkte ik dat ik vrijer werd in mijn aanpak. Ik ging methodieken combineren, ging voelen wat op welk moment het beste zou werken, wat nodig was. Ik kon, natuurlijk ook door ervaring, meer vertrouwen op mijn intuïtie. 

Wanneer deze mensen zouden beseffen dat de werkelijke vrijheid in hunzelf zit dan ontstaat er een enorme verschuiving. En die kun je mijn inziens alleen ervaren door naar binnen te gaan. Jezelf telkens weer en spiegel voor te houden. 

Wat in mij zorgt er voor dat dit in mijn buitenwereld gebeurd? Want, zo binnen zo buiten. 


"Jouw buitenwereld is een 100% projectie van je binnenwereld en volledig jouw verantwoordelijkheid"


Misschien is deze wel heftig voor je. Misschien herken je dat wel, dat je denkt van... 'hoe kan het nou dat dit me telkens weer overkomt?' Toch geloof ik steeds meer dat alles trauma-based is. Alleen we zijn ons er lang niet altijd bewust van. 

Wanneer je naar binnen gaat en met de juiste tools de werkelijke vrijheid in jezelf ontketent dan kom je erachter dat de energie gaat stromen, dat je in flow komt. En vanuit die flow ontstaat alles vanzelf.  In het sjamanisme noemen ze dat de way of non-doing. Dat wil dus niet zeggen dat je niks doet maar wanneer je vanuit flow gaat creëren dan lijkt het wel alsof het automatisch gaat. Alsof je een doorgeef luik bent. 

Je weet wel, zo'n één als bij de Chinees. Maar dan met ideeën, bewustwordingen en energie.

Dat is in de kern voor mij vrijheid. En dat voelt heerlijk!

Als je dat voelt dan kom je erachter dat je al genoeg gereedschap in je kist hebt zitten. Vanuit die flow kom je er dan achter dat je vrijheid ervaart in het gebruik van het gereedschap wat reeds in je kist zit. En dat is echt voor velen al meer dan genoeg. Dan wordt het magisch. Het leven is dan echt magisch en er gebeuren dan dingen die je nooit zelf had kunnen bedenken. 

Dat is vrijheid!

Wil jij ook weten hoe je dit bereikt? Check dan hier! 


Liefs,
Martijn

Over de schrijver