Je lichaam:  de ingang naar geluk
18 september 2023 

Je lichaam: de ingang naar geluk

Afgelopen weekend gaf ik (Martijn) samen met mijn collega hypnosetraining aan een groep van 40 fantastische enthousiaste mensen. Het was het laatste blok van het eerste gedeelte van hun opleiding tot hypnotherapeut. Tijdens de training kwam de vraag: kun je ook meerdere problemen in één sessie oplossen? Dat is eigenlijk een vraag waar heel wat vervolgvragen op gesteld kunnen worden.  Want definieer je als probleem? Wanneer beschouw je iets als opgelost? 

Toen wij enkele jaren geleden met energiewerk aanraking kwamen, Martijn met sjamanisme en Monique met Altazar Rositer en via Robert Bridgeman, leerden we dat bijna alle gevoelslagen verbonden zijn met onze chakra's. Inmiddels ervaren we elke dag dat ons lichaam de opening is naar alles, zowel de pijnstukken als gevoelens als geluk, liefde, dankbaarheid. Tijdens energetische release sessies ervaarden we dat ons lichaam de waarnemer is zeg maar. Via dat gevoelslichaam zijn we dus als mens in staat om pijnstukken los te laten. Voorwaarde is wel dat je connectie hebt met je energielichaam. Daarom is lichaamswerk en lichaamsbewustwording dan ook erg belangrijk. 

In dit soort 'sessies' laten we gevoelens en emoties dus los door contact te maken met ons gevoelslichaam. Nu is er in onze realiteit geen goed of fout en er zijn vele methodieken om te helen. In sommige gevallen is zelfs cognitieve gedragstherapie een goede keuze. Toch zijn we steeds meer overtuigd dat we via ons gevoelslichaam op een dieper niveau komen. Het zijn dan eigenlijk ook die methodieken die bij ons persoonlijk voor de grootste transformatie hebben gezorgd. Ook zien we dit bij onze cliënten en tijdens masterclasses. 

Hoe zit dit dan eigenlijk?

In de eerste plaats is er sprake van vier soorten lichamen: het fysieke lichaam, mentale lichaam, emotionele lichaam, lichtlichaam of spirituele lichaam. Deze zitten in elkaar en door elkaar heen verweven en zijn continue met elkaar verbonden. Binnen alle spirituele stromingen en opleidingen die ik ben tegen gekomen of me in heb verdiept wordt hier mee gewerkt. De chakra's zijn onderdeel van het lichtlichaam en kunnen worden gezien als een toegangspoort. Ze bevatten als het ware de opslag van emoties, gevoelens en trauma. Op fysiek niveau bevatten onze lichaamscellen dan ook deze emoties, gevoelens en trauma's. Onze cellen gaan dan op een andere frequentie trillen en raken in onbalans. Wanneer healing uitblijft dan ontstaat er ziekte welke vaak een gevolg is van een ontstekingsproces in het lichaam op celniveau. Hieronder ligt altijd verborgen trauma wat ook meergenerationeel kan zijn. 

"Ziekte is een gevolg van een ontstekingsproces in het lichaam op celniveau. Hieronder ligt altijd verborgen trauma."


Naast dit effect op het fysieke lichaam ervaren we dan ook symptomen op mentaal niveau. Het veranderd onze stemming en vervolgens ons gedrag. Omdat we van origine een pijn vermijdend systeem hebben  en we automatisch kiezen voor korte termijn fijn lange termijn pijn doen we gedrag om op korte termijn die pijn niet te hoeven voelen. We gaan uit verbinding met ons lichaam en zitten in ons hoofd, gaan situaties of personen uit de weg, worden boos op iets of iemand, eten een zak chips leeg, roken een sigaret of drinken een glas wijn of flesje bier. En dan hebben we het niet over de incidentele gevallen maar over de structurele gevallen. Dit kunnen we ons hele leven volhouden. Toch kan het zijn dat we ons steeds vaker in situaties begeven die de pijn doen. Je hoort dan vaak, "het overkomt mij ook altijd" of "overkomt me dit nu alweer". Of we dissociëren ervan door middel van mentale projecties als: "dat komt door mijn jeugd", "dat heb ik van mijn vader/moeder geërfd" of "kan er ook niks aan doen, moet er mee leren leven". En in veel situaties lijkt dit ook een logische reactie. 

Meergenerationeel

Maar eigenlijk bevat ons lichaam een perfect werkend helingssysteem. Met hypnose hebben we dat veelvuldig gezien wanneer een cliënt een trauma los liet dat er ook direct op celniveau verandering voelbaar was en een fysiek probleem (bijvoorbeeld hartproblemen, whiplashklachten, buikklachten, gewrichtsklachten) direct weg was.

Hierboven leggen we uit hoe trauma dus doorwerkt op de verschillende lichamen. Stel:  opa maakt als kind de oorlog mee. Thuis op de boerderij moeten ze allemaal hard meewerken. De spanning is te voelen en regelmatig komen er Duitse soldaten het erf op. Omdat er bij opa thuis onderduikers zijn is er dan ook vaak spanning en paniek. Snel moeten die verstopt worden in de kelder onder de deel (gedeelte van een boerderij waar vaak de dieren stonden). Op een dag zijn ze echter te laat. De Duitsers merken op dat er nog geluid uit het achterhuis komt. Ze snellen er heen en één soldaat ziet nog net een luik dichtgaan. Paniek... opa ziet als 6 jarige jongen dat de onderduikers gepakt en meegenomen worden. Op straat verzet één van de onderduikers zich en hij word midden op straat neergeschoten. Opa ziet als 6 jarige jongen dit. Met zijn handen voor zijn ogen moet hij huilen. Zijn vader komt bij hem en zegt tegen hem, "praat hier maar met niemand over, nooit!"

Op dat moment wordt dit trauma op verschillende niveaus opgeslagen. Uiteindelijk overlijd opa op 59 jarige leeftijd aan darmkanker zonder hier ooit met iemand over gepraat te hebben. Het trauma is op dat moment nog actief in zijn systeem doorgegeven aan zijn kinderen en kleinkinderen. Ook zijn zonen overlijden vroeg aan darmkanker en zijn kleinzoon ervaart zijn leven lang al depressieve klachten. Via het DNA is de imprint van het trauma van opa nog steeds actief. Het wordt nog steeds vaak weggeschreven aan, zo is het nou eenmaal, het zit in mijn DNA (wat dus ook klopt).

Maar 'ik kan er niks aan doen' is niet van toepassing. Helaas missen we echter vaak de wetenschap dat we dit soort problemen kunnen oplossen. We zijn zelf in staat om dit te doen. Hier zijn verschillende methodieken voor en regressietherapie is daar in mijn ervaring de meest krachtige methode voor.

Therapie of zelf doen?

Veel mensen denken dat je hiervoor altijd naar een therapeut moet. Inmiddels weten we dat dit anders kan. We zijn allemaal stuk voor stuk magische wezens. We bezitten allemaal het potentieel om via ons eigen lichaam en energiesysteem trauma los te laten waar we geen bewustzijn op hebben. Soms moet een verhaal nog verteld worden, dient de pijn, de emotie nog te worden ervaren omdat het door onszelf of voorouders weggestopt is. Soms is dat niet eens nodig en kan er na inzicht en bewustwording meteen worden getransformeerd. Het is vaak een kwestie van het afwikkelen van lagen. En hoe meer je afpelt, hoe meer je ervaart dat je in de kern pure liefde bent. Dat is de bron. Uit eigen ervaring kunnen we je vertellen dat deze reis niet de meest makkelijke is persé. Maar inmiddels hebben we zelf mogen ervaren hoe het is om te kunnen huilen van geluk, hoe het voelt wanneer je lichaam helemaal warm wordt van de liefde. En dat gunnen we iedereen en zeker ook jou!

In het programma Connecting With Source wat Monique en ik hebben opgezet leren we je hoe je stap voor stap connectie maakt met de bron in je. Door te werken met een dagelijkse intentie, lichaamsgericht werk en protocollen zul je in staat zijn om via die connectie te ervaren wat er nog tussen jou en je intentie in staat. Je zal datgene wat jouw unieke verbinding met 'source' in de weg staat gaan helen zodat er steeds meer flow ontstaat. Het vereist wel commitment naar jezelf. Uiteindelijk zul je ervaren hoe jouw lichaam de ingang is naar jouw geluk. De bron of source is een onmetelijke kracht die in ons zit en ons in staat stelt weer volledig in liefde met onszelf te komen.

Al eeuwen/miljoenen jaren oud

Deze wetenschap wordt ons al jaren onthouden. Letterlijk...  Bekend is dat de kerk een aantal zeer essentiële evangeliën heeft weggelaten uit de bijbel en de teksten heeft vervormd. De bewijzen zijn alom en niet meer te ontkennen. Alles om ons te laten geloven dat deze kracht buiten ons is (god) in plaats van in ons. Maar we zijn letterlijk allemaal onderdeel van diezelfde kracht wat sommigen God noemen. Op dat niveau is die kracht dan ook geen mens, het heeft geen lichaam. Het is energie in de meest krachtige en onvoorstelbare vorm. En wij zijn daar allemaal een onderdeel van. We zijn het feitelijk.

"We zijn enkel een magisch spiritueel wezen in een astronautenpakje"

En we mogen dit onszelf weer herinneren. De theorie bestaat dat wanneer 20% van de populatie dit bewustzijn weer krijgt dit voldoende is om de gehele mensheid op aarde te laten shiften. Dit zal natuurlijk in stappen gaan maar hoe zou het zijn wanneer we letterlijk met elkaar de hemel op aarde kunnen ervaren?

Niet voor iedereen

We zijn ons ook bewust dat dit niet persé voor iedereen is. En toen ik,  Martijn voor het eerst met deze materie aan de gang ging had ik ook weerstand. Die is echter inmiddels helemaal weg. Maar wanneer dit je wel aanspreekt, wanneer je van binnen voelt dat dit je raakt, dat je erop 'aan gaat'. Dan is het waarschijnlijk geen toeval dat je deze blog inmiddels bijna volledig uitgelezen hebt. Diegenen waarvoor dit absoluut niet weggelegd is hebben al lang weg geklikt namelijk.


Wij wensen jou in ieder geval een magische reis, waar je die ook naar toe moge brengen. Besef tegelijk, er is alleen maar nu... al het andere is projectie vanuit de mind.


Liefs,

Monique en Martijn

Over de schrijver