Eigenlijk is dit de eerste keer in mijn leven dat ik stil sta bij de wens die ik, en velen met mij, jaarlijks uitspreken. Maar sta jij überhaupt wel eens stil bij het woord geluk? Wat is geluk? Waar staat het voor? Kun je het vastpakken als een kopje koffie of kopje thee? Zit het in je lichaam?
Om die vragen te beantwoorden zul je altijd eerst naar binnen moeten kijken. Binnen? Waarbinnen, zul je je wellicht af kunnen vragen. Ik hoorde onlangs van iemand dat ze ‘dankbaarheid’ zoiets vreselijks vond. Ik denk dat dankbaarheid een onderschat iets is. Is het niet zo dat wanneer je dankbaar bent, je tegelijkertijd een bepaald gevoel hebt bij datgene waar je dankbaar voor bent? Je kunt het dan verwoorden als dankbaarheid, maar grenst dit dan niet aan een geluksmoment? Dat je op dat moment geluk voelt met en bij datgene wat er op dat moment in je leven is, wat jouw tijdelijke realiteit creëert? Ik ben dan ook wel benieuwd of dat bij jou hetzelfde voelt, dankbaarheid en geluk. Dat kun je simpel testen door nu, terwijl je je ogen gewoon open houd en deze tekst leest, aan iets te denken waar je dankbaar voor bent. Wat is dat? Stap in dat moment, zie wat je daar ziet en voel wat je daar voelt… bekijk het als het ware door je eigen ogen. Waar voel je dit nu in je lichaam? Nu, welke kleur onderbroek heb je aan op dit moment? Nu gaat het me niet persé om die kleur natuurlijk. Nu denk je aan datgene waar je geluk bij voelt, datgene wat nu als eerste in je op komt, denk er zo sterk aan dat je het weer vanuit je eigen ogen bekijkt, zie wat je daar ziet, hoor wat je daar hoort, hoor de geluiden van binnen, voel wat je daar voelt… dit gevoel, waar voel je dit nu?
Nu, deze twee gevoelens, zijn deze voor jou hetzelfde? Ik ben benieuwd! Ik zou het super tof vinden wanneer je me dit zou laten weten.
De mate waarin je geluk ervaart staat en valt bij je eigen normen. Iemand met perfectionistisch gedrag (het is namelijk iets wat we doen en niet wat we hebben of zijn) zal vermoedelijk op een ander moment een geluksgevoel ervaren dan iemand die al met heel weinig tevreden is. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het gevoel van goed genoeg zijn. Wanneer je pas tevreden bent met een tien en bij het behalen van een 9,5 baalt dan kun je je voorstellen dat je jezelf erg tekort doet. In ieder geval een goed gevoel. Iemand die gewend is om veel zessen te halen en die behaald ineens een acht zal waarschijnlijk geluk ervaren bij die acht terwijl de persoon die gewend is veel negens en tienen te halen waarschijnlijk baalt bij een acht. Alles valt en staat is bij je eigen normen die weer bepaald zijn op basis van je overtuigingen. Wat vind je van jezelf, hoe denk je over jezelf en wat voel je erbij. Waarom is niet eens zo belangrijk in eerste instantie. Bewustwording hoe dit voor je werkt is stap 1, daarna volgen de rest van de stappen. Indien je daar verandering in wenst natuurlijk.
Geluk staat voor mij gelijk aan liefde. Waarbij of waarvoor voel ik liefde. Hier dagelijks bewust bij stil staan, dankbaarheid voor voelen verruimt je bewustzijn en maakt dat je RAS (Reticulair Activatie Syteem) ofwel datgene wat je focus regelt, meer stil stil staat bij hetgeen je gelukkig maakt.
Wat ik jou wens is dat jij in 2020 dan ook meer tijd en energie steekt in datgene wat jou gelukkig maakt en daarbij stil staat, dankbaar voor bent. En door dat te doen creëer jij zelf meer geluksmomenten voor je zelf en je omgeving. Stapel je die geluksmomenten op elkaar/achter elkaar… dan bepaald dat de mate van jouw geluksgevoel.
Het allermooiste moment tijdens Expeditie Robinson 2019 vond ik dat moment dat Rijk na 5 dagen alleen op Duivelseiland constateerde dat hij eigenlijk gewoon erg gelukkig was. Hij vertelde dat hij natuurlijk wel alleen was maar geen eenzaamheid voelde. Daar gaat het om volgens mij.
Wat ik je bovenal wens is dat je vooral veel geluksmomenten ervaart, gewoon vanuit jezelf. Zonder externe prikkels en omstandigheden nodig te hebben om van binnen dat warme gevoel te voelen, of hoe dat ook voor jou voelt.