Je ongeboren kindje vergiftigen, is dat nou handig of niet?
26 februari 2021 
in Blog

Je ongeboren kindje vergiftigen, is dat nou handig of niet?

Laatst was ik buiten aan het grasmaaien en stopte er een auto. Daarin zat een man die ik enkele maanden geleden bij me had gehad voor het stoppen met roken. Martijn, zegt hij, ut mot now echt moar ens gebeurn, ik mot der gewoane vanaf, ut kan neet langer zo.
 
Je moet weten dat ik deze beste man al een paar jaar niet had gezien en de gevolgen van het vele jaren roken, had inmiddels al zijn lichamelijke tol geëist. Aderverkalking met alle gevolgen van dien is nu éénmaal één van de mogelijke gevolgen. En geloof me, deze man stak de één met de ander aan, ongeveer. Hij rookte een pakje shag… per dag…
 
In ieder geval, het raampje ging open en hij riep: Ik heb gin sigaret meer anneraakt sinds ik biej ow bun ewest… En of dat noew kump deur die hypnose, dat wet ik neet, moar ik heb gin enkele behoefte meer ehad… ik snap der warkelijk helemoal nikse van. Hoe kan dat noew? Ik weet niet hoe, moar ut warkt as de bliksem. Ik kan oew zeggen, ik bun oew grootste fan, ik zeg ut tegen iedereen, aj wilt stoppen, dat moj noar Martijn goan. Ik heb het biejeholln, heb der al meer dan veerduuzend neet a rookt… Wet iej hoe völle der dat bunt? Ut is zo fijn he, ut gif zo völle meer rust. Iej hooft neet an de baale met shag te denken, of te kieken hoevölle aj nog hebt. Ik vind ut bijzonder, dat wek wa… (vertaling is op verzoek mogelijk via een pb)
 
Aan de andere kant kreeg ik onlangs de vraag of het nu verstandig is om te stoppen tijdens je zwangerschap. Want haar collega had het haar ten strengste afgeraden om te stoppen.
 
Wat ik dan merk is dat er naast verwondering ook een beetje irritatie bij mij ontstaat. Hoe kan iemand nu het advies geven om door te blijven roken tijdens een zwangerschap. Hoe, in vredesnaam is het mogelijk, dat iemand zoveel moeite doet om een ander hiervan te overtuigen… terwijl de moeder in kwestie in twijfel zit. Maar deze twijfel betekend dus dat ze zelf ergens, ik vul hem maar in, intuïtief, voelt dat het beter is om te stoppen. Ik denk zelfs dat ze dat wel zeker weet en toch slaat de twijfel toe
 
Kijk, oké, stress is voor een baby niet handig, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand haar ongeboren kindje, dat nieuwe leven wat daar ontstaat, waar alles nog op en aan moet komen, alles nog moet ontwikkelen, vrijwillig bloot stelt aan al die gif, metalen, chemicaliën… wanneer je je beseft dat nicotine één van de zwaarste gifsoorten is…
Elke moeder die zich dit inbeeld, zich dit beseft, die heeft toch geen enkele twijfel meer om te stoppen? Die stopt toch direct?
 
En ik kan je wel vertellen, die man hierboven… heeft geen enkele stress gehad van het stoppen. Ach, en of dat nu komt van de hypnose… wie zal het zeggen… 😁😉
 
Moeder of bouwvakker, iedereen kan stoppen met roken. Tenminste, als je zelf ook echt wilt!
 
Maak jij je trouwens wel eens zorgen om iemand die rookt?
Taggen = lief want elke nieuwe niet-roker is er één!
Over de schrijver
Reactie plaatsen