Repetition is the mother of all...
23 februari 2021 
in Blog

Repetition is the mother of all...

Afgelopen weekend mocht ik voor Hypnose Instituut Nederland samen met een collega training geven. Sowieso erg fijn omdat het in Zwolle was. Niet persé vanwege Zwolle maar wel vanwege de verkorte reistijd. Twee dagen training geven in de regressietechniek, eigenlijk de bouwsteen van het instituut. Een techniek die zo wonderbaarlijk krachtig is dat je er vrijwel elk probleem mee kunt oplossen. Toen hoorde ik mijn collega de zin zeggen: “repetition is the mother of all skills” (herhaling is de moeder van alle vaardigheden), een bekende quote van Tony Robbins. Dit fenomeen staat toch wel centraal in de wijze waarop er op het HIN training wordt gegeven en ook hoe ik training heb gehad. Zo anders dan bij andere opleidingen, cursussen en trainingen die ik heb gehad wordt er hier gebruik gemaakt van dit principe.

Vanochtend stond ik onder de douche en ineens kwam de zin in mij naar boven: ‘Repetition is the mother of all fuckups’. En toe dacht ik, ja, dit klopt ook eigenlijk wel. Kijkend naar hoe ons onderbewuste werkt vanuit het creëren van patronen. Soms doen we gedrag wat simpelweg niet handig is, wat ons stoort maar wat wel een positieve intentie heeft. Misschien nu niet meer en wil je er simpelweg vanaf, maar ooit had het wel een positieve intentie. Ons onderbewust is toebedeeld met de taak van het creëren van patronen en herhaalt dit continue zonder dat je er bewust van bent. We hebben gemiddeld zo’n 50.000 gedachten per dag en 49.000 daarvan komen de volgende dag terug. 98% van de gedachten zijn repeterend…

50.000 gedachten per dag, waarvan 98% herhalend!

Nu is het op zich lastig om deze gedachten te sturen, laten we eerlijk zijn. Vooral negatieve gedachten zijn vaak erg aanhoudend. Sterker nog, ze zijn zelfs ziekmakend, letterlijk en figuurlijk.

Maar wat doe je er aan? Hoe verander je zoiets? Nu had ik je graag verteld dat ik de toverstok van Harry Potter in mijn bezit heb, maar helaas… Toch hoeft het ook geen jaren te duren. Bewustwording is één, bewustwording van wat je denkt, wat je erbij voelt en op welke momenten dit is, hoe lang je dit al doet, welk gedrag er uit voort vloeit dus wat jij zegt, hoe jij je gedraagt en wat de gevolgen voor jou zijn uit dag gedrag. Wanneer je dat weet kun je dit transformeren, los laten, oplossen waar natuurlijk veel mogelijkheden in zijn. Bewustwording alleen is vaak namelijk niet genoeg… maar wel een belangrijke eerste stap. De buitenwereld is enkel een trigger, het probleem zit altijd in ons zelf… het is onze werkelijkheid.

Wanneer je bezig gaat met het transformeren van dit soort lagen, overtuigingen en gevoelens dan kun je naar nieuw gedrag. En dan komt ‘repetition is the mother of all skill’ naar voren… om het nieuwe gedrag tot een automatisme, nieuwe onbewuste vaardigheid te laten worden.

Interesse in bewustwordingsmethodieken? Interesse in Hypnose, NLP? Wil jij de controle terugpakken? Bel of mail me vrijblijvend.

Over de schrijver
Reactie plaatsen