Wat is NLP?

NLP is een afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren.

Neuronen zijn de bouwstoffen van je hersenen. Zij zorgen er onder andere voor dat alle ervaringen die je opdoet door middel van je zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken en proeven) worden opgeslagen. Vaak zijn er bepaalde gevoelens die hierdoor gekoppeld zijn aan een ervaring. NLP zorgt ervoor dat er op neurologisch vlak veranderingen plaats vinden waardoor je innerlijke ervaring ook veranderd.

Linguïsme is taal en communicatie. We communiceren de hele dag. Soms onbewust maar vaker bewust. Je onbewustzijn kan echter meer waarnemen dat je je bewust bent. NLP communiceert voornamelijk met je onbewustzijn waardoor de neurologische veranderingen juist dat gewenste effect hebben.

Programmeren: met NLP heb je invloed op de onbewuste processen in je brein. Door middel van de technieken zijn we in staat om met je onbewustzijn te communiceren en daar veranderingen aan te brengen. Je kunt als het ware je eigen onbewustzijn her programmeren, of althans het gene wat jij wilt veranderen. Je kunt het zien als een computer. Door naar de instellingen te gaan en daar wat te wijzigen zorgt dat ervoor dat er iets anders gebeurt. In je brein kan dat er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet meer dat nare gevoel hebt wanneer je aan een bepaalde gebeurtenis in je leven denkt.

NLP is meer een levenswijze

Mensen die NLP beoefenen (vandaar ook dat de basisopleiding een NLP Practitioner genoemd wordt) zien NLP meer als een levenswijze. Als mensen mij vragen wat NLP precies is kan ik daar dan ook geen kort antwoord op geven. Het is namelijk meer dan alleen wat technieken om bijvoorbeeld fobieën en angsten te neutraliseren. Mijn NLP trainer zegt altijd:


“je goed voelen zonder reden”


Deze korte samenvatting in maar vijf woorden is misschien wel de meest doeltreffende. Wanneer je NLP integreert in je leven scan je continue je eigen gevoel. Nare gevoelens elimineer je, goede gevoelens maak je juist groter en gebruik je om nare gevoelens weg te nemen. Daarnaast kun je beter en effectiever communiceren met anderen. Zaken waar je normaal niet of nauwelijks over nadenkt kun je zo vorm geven dat het leven nog aangenamer wordt. Het is dus ook vaak onderdeel van een bewustwordingsproces.

De ‘bedenkers’

Richard Bandler is de medebedenker van NLP, samen met John Grinder. In zijn beginjaren heeft Bandler na zijn Masterstudie Psychologie enorm veel succesvolle mensen, in de breedste zin van het woord, onderzocht en gemodelleerd. Hij heeft dus uitgezocht wat die mensen nou deden waardoor ze zo succesvol waren in wat ze deden. Hij lette op de kleinste details welke uiteindelijk misschien wel de belangrijkste bleken te zijn.  Eén van de belangrijkste gemodelleerde personen was Milton Erickson.

Milton Erickson was een ware genie in het, in een hypnose brengen van mensen. En wat blijkt, tijdens een hypnosesessie staat je brein open voor suggesties en heb je invloed op je onbewuste. En op die manier zijn angsten, fobieën en negatieve gedachtepatronen dus beïnvloedbaar en te veranderen.

Natuurlijk komt daar wel iets meer bij kijken dan alleen hypnose.

Naast Milton Erickson waren ook Fritz Perls en Virginia Satir belangrijke personen voor Bandler. Zij waren in een belangrijke mate verantwoordelijk voor de uiteindelijke technieken die Richard Bandler heeft overgenomen en verbeterd.

Het allerbelangrijkste binnen NLP is je goed voelen. Daar gaat het uiteindelijk om.

Over de schrijver
Reactie plaatsen